A Magyar Színházi Társaság Elnökségének 2019. január 8-i kezdeményezésére az EMMI összehívta a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsot – először január 23-ra, majd mivel azon Fekete Péter államtitkár úr váratlan, fontos egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, január 29-re. Ezen az összejövetelen a következő fontos információk hangzottak el:

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úr, aki nem tagja a NEÉT-nek, vendégként volt jelen, hogy tájékoztatást adjon és kérdésekre feleljen. Nem támogatja a Szakszervezet javaslatát, hogy a TAO pénzből oldják meg az előadó-művészeti szervezetek bérproblémáját hiszen a bérrendezés a kormány kiemelt célja, ami egy másik „kalapból” valósul majd meg. Most azért van itt, hogy megossza az információkat.

A TAO, mint kultúrafinanszírozási láb nem létezik többé, helyette a KÖZCÉLÚ FELADATOK TÖBBLETTÁMOGATÁSA (KFTT) a bevezetendő fogalom. Az előadó-művészeti szervezetek finanszírozása több lábon áll, ebből csak egy a KFTT, ami a kulturális államtitkárság költségvetési során jelenik meg és a miniszter dönt róla. Az ő dolguk, hogy ennek elosztási szisztémájának kidolgozásáról gondoskodjanak. De nem pénzt osztanak, hanem feladatot.

A KFTT két „zsebből” áll:
A – alaptámogatás
B – pályázati rendszer.
Az A zsebből mindenki részesülhet, aki korábban TAO-zott.
A B zsebből mindenki pályázhat konkrét feladatokra, amelyek a kultúrpolitikai célokat tükrözik. Ebből néhány prioritás már megfogalmazódott, de várnak további javaslatokat, és itt lehet kompenzálni azokat, akik nem kaptak eleget az A-ból. Ez a pályázati lehetőség - a keretösszeg mértékéig - egész évben nyitva lesz.

A 37,4 milliárd a 2017-es TAO alapján került meghatározásra, FP szeretett volna több pénzt kiharcolni a szférának, de nem sikerült.
Az alaptámogatáshoz (A)elkészült egy adatlap, ún. igénybejelentő, ami két héten belül elérhető lesz. Ezen kell megadni a szervezet azonosításához szükséges adatokat, válaszolni kell olyan kérdésekre, hogy mennyi volt a TAO bevétel az elmúlt 3 évben, mennyi jutalékot fizettek, valamint hogy vállalják, hogy a szervezet összes adata átlátható és az államtitkárság azonnali betekintést nyerhet ezekbe, hány gyerekdarabot, kortárs darabot mutattak be és mennyit terveznek, stb.  Azt javasolja, hogy az elmúlt 3 év TAO bevételének átlagánál ne kérjenek többet. A döntések – amit a miniszter hoz – március közepére várhatók, az utalás pedig három részletben: március közepe, június, szeptember. Ezt a menetrendet tartanák a jövőben is. (Kérdésre végül elfogadta, hogy a jövőben korábbra is ütemezhető ez, hiszen a költségvetési törvényt általában augusztusban már elfogadják.)

10 féle igénybejelentő adatlap lesz – mindenkinek meg kell találni, hogy melyik Kategóriába illik, mert mindenki csak egyet használhat.
- nemzetstratégiai intézmények (6db)
- Emtv.szerint kiemelt, nemzeti színházak, bábszínházak
- szabadtéri színházak
- táncművészeti együttesek
- zeneművészeti együttesek
- fesztiválok
- függetlenek, innovatív alternatívok
- egyéb függetlenek
- befogadó színházak
- nemzetiségi, külhoni színházak

A zeneművészetet teljesen külön szeretnék választani, már most dolgoznak egy magyar nemzeti zeneművészeti stratégián.
Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a magánszínházak is pályázhatnak, ők döntik el, melyik kategóriában. (egyéb függetlenek). A 2017-es évi TAO adatok alapján a finanszírozás kissé lejt a fővárosi színházak felé (a főváros javaslattételi joga valamivel több forrás felett rendelkezik, mint a 2017-es TAO bevételek, de ezt Budapest speciális színházi helyzete is indokolja.)Itt érvényre juthat esetleg a színházak közti szolidaritás, hogy a jól ellátott fővárosi színházak meghívnak kevésbé jól finanszírozott egyéb társulatokat. De az államtitkárság nem fogja cserben hagyni a vidéki színházakat, s ha esetleg valaki a tervezettnél rosszabbul jár az A alaptámogatásból, van lehetőség kompenzációra a B-ből.Létrehoznak vis major keretet is.

A B zsebben lévő összegre egész évben lehet pályázni, itt fogalmazódhatnak meg a kormány kultúrpolitikai céljai –különös tekintettel a minden gyermek 8 éven át évente egyszer jusson el kulturális eseményre. Ez egy gigantikus méretű projekt, rengeteg hozzáértő szakemberre van szükség.
Néhányan felvetették, hogy főleg a tánc területén nem, vagy nagyon nehezen lehet betartani azt a kritériumot, hogy csak olyanok pályázhatnak, akik három évre visszamenőleg  már igénybe vettek TAO-t, hiszen a független táncművészeti szervezeteknél általában az őket befogadó intézmény TAO-zott, ők csak gázsit kaptak, Fekete Péter elmondta, nem céljuk a függetlenek ellehetetlenítése, de el kell gondolkodni azon, mitől függetlenek a függetlenek. Leszögezte, hogy nem fognak rosszabbul járni azok a színházak, akik eddig is tisztességesen használták fel a TAO-t. Arra, hogy alaposan át kellene gondolni és kidolgozni olyan definíciókat, mint előadás, befogadó színház, stb., meg esetleg az Emtv-t is módosítani kellenne, elmondta, örülni kell annak, hogy ilyen fantasztikusan jó rendszert dolgoztak ki, mindenkivel egyeztetve, és egyáltalán nem vagyunk elcsúszva semmivel.Nem tervezik külön kuratóriumok felállítását. Elismerte, az, hogy a kormány maximalizálta a sportra felajánlható TAO összegét, biztosíték arra, hogy ez a KFTTT összeg biztosan nem fog csökkenni, ő a növelése mellett van. Arra nem kaptunk konkrét választ, készültek-e felmérések, mennyi összeg van az egyes zsebekben, ill. az egyes célfeladatokra mennyi jut. Mindenesetre várnak minden konstruktív javaslatot – táncelőadásra is menjenek az iskolások -, és reméli a további gyümölcsöző együttműködést.

a, növelés, vagy, nevelés, konferencia, programja, sikerrel, lezajlott, nővelés, vagy, nevelés, konferencia, őriszentpéteren, minősített, fesztiválok, minősített, fesztiválok, folklórfesztiválok, magyarországi, szövetsége, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, évadzáró, konferenciája, magyar, fesztivál, szövetség, elnökének, márta, isrvánnak, sajtóközleménye, magyar, fesztivál, szövetség, címe, megváltozott, magyar, fesztivál, szövetség, székhelye, megváltozott, debrecen, program, rendezvény, kiállítás, koncert, bemutató, kultúra

Székhely: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6721 Szeged Teleki utca 16.