Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kutatást és átfogó felmérést végez a Magyar Fesztivál Szövetség kezdeményezésére és szakmai felügyelete mellett, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a 2016-os hazai fesztiválkínálatról, annak legfontosabb adatairól, mutatóiról és trendjeiről, valamint elemzést készít a támogatási és finanszírozási gyakorlatról is.

Ez azért is fontos és előremutató kezdeményezés, mert legutóbb 13 évvel ezelőtt, 2004-ben került sor a magyarországi fesztiválok átfogó vizsgálatára. Akkor egy meglehetősen feltáratlan színtéren kellett segíteni az eligazodást, a prioritások kijelölését. A több mint háromszáz fesztivál szervezőire kiterjedő kérdőíves vizsgálat hosszú időre referenciaponttá vált és segítette a döntéshozókat a minőségi szempontok érvényre juttatásában.
A most induló kutatás és felmérés a hazai fesztiválkínálat és támogatási gyakorlat több szempontú elemzését, illetve a differenciált és csoportosított minőségi preferenciák összehangolásának elősegítését kívánja lehetővé tenni.

A kutatás több elemből tevődik össze. Része egy kérdőíves felmérés, amely a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban résztvevő fesztiválokra lesz kiterjesztve, és a regisztrációs kérdőív alapján gyűjti össze a 2016-ban megrendezett fesztiválokkal kapcsolatos legfontosabb adatokat. Természetesen az eddig még nem regisztrált fesztiváloknak is lehetőségük van csatlakozni a programhoz.

A kutatás kísérletet tesz arra is, hogy felrajzolja a jelenlegi finanszírozási térképet, összegyűjti és elemzi az államtól és az önkormányzatoktól kapott támogatások jellemzőit.

A kutatás fontos feladata továbbá, hogy összevesse a hazai fesztiválok helyzetét és az állami támogatás rendszerét a külföldi trendekkel, tehát átfogó képet adjon a külföldi állami fesztiváltámogatási gyakorlatról is.

A kutatás keretében fókuszcsoportos szakértői konzultációkra is sor kerül a fesztiválszervezők eddigi tapasztalatainak, valamint a jövőre vonatkozó javaslataiknak a megismerése érdekében.

Fontos könnyítés a fesztiválkutatásban résztvevő fesztiválszervezőknek, hogy 2017. szeptember 12. és október 7. között a 2016-os fesztiválok regisztrálása, valamint a regisztráció megújítása díjmentes. Ezzel azt szeretnék elérni a kutatást végzők, hogy minél többen regisztráljanak és töltsék ki a kérdőívet, ezzel is elősegítve a kutatás sikerét.

a, növelés, vagy, nevelés, konferencia, programja, sikerrel, lezajlott, nővelés, vagy, nevelés, konferencia, őriszentpéteren, minősített, fesztiválok, minősített, fesztiválok, folklórfesztiválok, magyarországi, szövetsége, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, évadzáró, konferenciája, magyar, fesztivál, szövetség, elnökének, márta, isrvánnak, sajtóközleménye, magyar, fesztivál, szövetség, címe, megváltozott, magyar, fesztivál, szövetség, székhelye, megváltozott, debrecen, program, rendezvény, kiállítás, koncert, bemutató, kultúra
TÉRKÉP:

Székhely: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6721 Szeged Teleki utca 16.