Az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), mint az Európai Fesztiválok Szövetségének kezdeményezése, az év elején második alkalommal nyitotta meg kapuit a fesztiválok előtt, hogy a 2017-2018-as szezon fesztiváljait minősítse és rangsorolja. A 39 országból érkező pályázatok közül - a nemzeti zsűri döntése alapján - tavasszal 715 európai fesztivál - köztük 30 magyar pályázó - nyerte el az EFFE Minősített Fesztivál címet.
Ők használhatják a következő két évben a díjjal járó logót kommunikációjukban, és ezzel együtt bekerülnek az EFFE nemzetközi adatbázisába.

A 715 fesztivál közül választotta ki az EFFE nemzetközi zsűrije a napokban azt a 26 díjazott fesztivált, akik a jövőben büszkén viselhetik az „EFFE Laureate Festival” címet. A 26 kiemelt fesztivál között a zsűri nem állított rangsort. A díjazottak nevét ABC sorrendben közölték, egyúttal jelezve, hogy ők 26-an továbbra is versenyben vannak az EFFE fődíjáért (fődíjaiért). A hivatalos díjátadó gálára szeptember 18-án Brüsszelben, a Művészeti Fesztiválok Szalonjában kerül sor.

A kiválasztott fesztiválok közé  - első magyar díjazottként - a győri Öt Templom Fesztivál is bekerült.

A májusban megrendezésre kerülő öt napos esemény középpontjában Győr - Újváros, európai szinten is egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló -  öt európai vallást képviselő - öt templom és a zsidó-keresztény kultúra áll.
Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén -  Magyarországon -  évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

Pawel Potoroczyn, az EFFE nemzetközi zsűrijének elnöke örömmel adta közre az eredményt, és kiemelte, hogy a kiválasztott fesztiválok jól reprezentálják az egész „EFFE Label” listát, amely 39 országot foglal magába. A 26 EFFE díjas fesztivál reprezentálja egész Európát, földrajzi elhelyezkedés, a különböző fesztiválok köre és a művészeti diszciplínák sokfélesége, valamint a fesztiválok erős társadalmi szerepvállalása tekintetében. A kiemelt 26 fesztivál a jövőben így képviseli és ünnepli együtt a fesztiválok változatos közösségét Európa-szerte.

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a hírhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy az elismerés nem csak az Öt Templom Fesztivált, de az egész magyar fesztiváléletet reflektorfénybe állítja, hiszen a pályázó 39 ország közül mindössze 20 képviselteti magát a nagyon rangos 26-os listán.

Pál Kálmán, az Öt Templom Fesztivál igazgatója elmondta, hogy az EFFE zsűri döntése az első hivatalos elismerése annak a tizenkét évnek, amit a fesztivál szervezői, a fellépők és a velük együttműködő gyülekezetek megéltek.
A díj elsősorban a Győr-Újvárosi gyülekezeteket és az elmúlt 200 évben itt élt embereket illeti. „..Szívből reméljük, hogy a múlt örökségéből jövőt is tudunk építeni és erre ad lehetőséget az EFFE kitüntetése…”

www.effe.eu
www.ottemplom.hu
www.fesztivalszovetseg.hu

KONTAKT:
Borsa Kata művészeti vezető
+36202109031
borsa.kata@gmail.com

A 26 EFFE „babérkoszorús” (The 26 EFFE Laureates) ABC sorrendben:

1    12 Points, Ireland
    2    Africtions - captured by Dance, Germany
    3    Altofest International Contemporary  Live Arts, Italy
    4    ASALTO Zaragoza , Spain
    5    Athens Digital Arts Festival , Greece
    6    Bábkarská Bystrica TOUR - Double impulse, Slovakia
    7    Buffer Fringe Performing Arts Festival, Cyprus
    8    Edinburgh Festival Fringe, UK
    9    Edinburgh International Festival, UK
    10    European Film Festival Palic, Serbia
    11    Festival of Five Churches (Öt Templom Fesztivál), Hungary
    12    Festival of Wonder, Denmark
    13    FMM Sines - Festival Músicas do Mundo, Portugal
    14    Gdansk Shakespeare Festival, Poland
    15    Gender Bender, Italy
    16    GOGOLFEST - International Annual Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Ukraine
    17    International Theatre Festival - Varna Summer, Bulgaria
    18    Les Eurockéennes de Belfort, France
    19    Mittelfest, Italy
    20    Ravenna festival, Italy
    21    Tallinn Architecture Biennale , Estonia
    22    Tbilisi International Festival of Theatre, Georgia
    23    TANEC PRAHA - The International Festival of Contemporary Dance and Movement Theatre, Czech Republic
    24    Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch, Netherlands
    25    Utrecht Early Music Festival, Netherlands
    26    Walk&Talk Azores, Portugal

a, növelés, vagy, nevelés, konferencia, programja, sikerrel, lezajlott, nővelés, vagy, nevelés, konferencia, őriszentpéteren, minősített, fesztiválok, minősített, fesztiválok, folklórfesztiválok, magyarországi, szövetsége, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, évadzáró, konferenciája, magyar, fesztivál, szövetség, elnökének, márta, isrvánnak, sajtóközleménye, magyar, fesztivál, szövetség, címe, megváltozott, magyar, fesztivál, szövetség, székhelye, megváltozott, debrecen, program, rendezvény, kiállítás, koncert, bemutató, kultúra
TÉRKÉP:

Levelezési cím: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6722 Szeged, Jósika u. 2.