Magyarország a fesztiválokért, a fesztiválok Magyarországért
Kultúra és Turizmus

Közgyűlés és konferencia  összefoglaló

Szerdán véget ért a Magyar Fesztivál Szövetség tavaszi közgyűlése és konferenciája, mely ezúttal Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben került megrendezésre. A kétnapos eseményt az EMMI Kulturális Államtitkársága és - a fő-vendég Budapest képviselőjeként – Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony támogatta. Pécs részéről Páva Zsolt polgármester, mint az esemény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket.

A keddi nap a Fesztivál Szövetség éves rendes közgyűlésével kezdődött, ahol az éves beszámolót és a mérleget a tagság elfogadta.
Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy történelmi pillanathoz érkezett a Szövetség. Elmondta, hogy az NKA pályázati feltételek változása miatt és a Szövetség megnövekedett presztízse miatt az utóbbi hónapokban közel 30 %-ban nőtt a tagság létszáma, új és értékes fesztiválok csatlakoztak a szervezethez. Később külön köszöntötte a határon túli magyar fesztiválok képviselőit is.

A pécsi konferencia tematikáját a fesztivál-turizmus különleges és sikeres ágazatának működése adta. A kötetlen beszélgetéseken Budapest, Pécs, Baranya megye mutatkozott be, ill. - a szervezet új tagjaiként - a határon kívüli magyar fesztiválok is tartottak előadásokat és prezentációkat.
A Magyar Turizmus Ügynökséget Fiák Krisztina program koordinációs igazgató képviselte.  Az NKA Fesztivál Kollégiumának kuratóriumi elnöke és tagjai mellett jelen volt Kucsera Tamás , az MMA főtitkára  és Tardy Anna EMMI miniszteri tanácsadó is. Baranya megye fesztiváljairól Nagy Csaba közgyűlési elnök beszélt. A panelbeszélgetések moderátora Novák Péter volt.

A hazai fesztiválokat bemutató kerekasztal beszélgetéseken – többek között - a Margófesztivál, DunaPest, a WOMEX 2015 ,a  Ritmo,  az A Capella, a Pont Fesztivál, a Budapest Borfesztivál, az  Ördögkatlan, a Summerfest  szervezői vettek részt.
A határokon kívüli magyar fesztiválok közül a Desire Central Station Fesztivál (Szabadka), a Double Rise Fesztivál (Torockó - Erdély), a Malom Fesztivál (Orom - Szerbia), a Vásárhelyi Forgatag (Marosvásárhely) és a  Kolozsvári Magyar Napok (Kolozsvár) mutatkoztak be.

A Magyar Fesztivál Szövetség rendezvényin immár szokássá vált, hogy rövid művészeti eseményekre is sor kerül. Ezúttal a fantasztikus pécsi tehetség, az ifjú zongoraművész, Boros Misi nyitotta a konferencia programját. Este egy egészen különleges zenei élményben lehetett része az egybegyűlteknek. Cseh Tamást emlékét idézték meg a színpadon egykori zenésztársai: Kecskeméti Gábor, Márta István és Novák János.

A szakmai konferencián prezentációk hangzottak el az EFFE projekt, az európai pályázatok önrész kiegészítéséről és a fesztiválok archiválási lehetőségeiről.

Eseménydús és hasznos két napot zártunk - mondta el Márta István zárszavában, kiemelve, hogy az új kialakult helyzettel, a nagyszámú tagsággal, az egyre nagyobb és komolyabb feladatok komoly kihívást jelent a Szövetség elnökségének és tagságának egyaránt. Ősszel Zalaegerszegen lesz a következő MFSZ találkozó, ahol a részbeni tagrevízióról, a minősítés.

további képek az eseményről

a, növelés, vagy, nevelés, konferencia, programja, sikerrel, lezajlott, nővelés, vagy, nevelés, konferencia, őriszentpéteren, minősített, fesztiválok, minősített, fesztiválok, folklórfesztiválok, magyarországi, szövetsége, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, évadzáró, konferenciája, magyar, fesztivál, szövetség, elnökének, márta, isrvánnak, sajtóközleménye, magyar, fesztivál, szövetség, címe, megváltozott, magyar, fesztivál, szövetség, székhelye, megváltozott, debrecen, program, rendezvény, kiállítás, koncert, bemutató, kultúra
TÉRKÉP:

Levelezési cím: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6722 Szeged, Jósika u. 2.