A Művészetek Völgye mellett több rendezvény „szülőatyjaként” is bizonyította elkötelezettségét a fesztiválok iránt. A Zsolnay Fesztivál és a gyerekeknek szóló Szamár-fül Családi Fesztivál máig sikeresen működnek Pécsett. Amikor több mint két évtizeddel a Művészetek Völgye megalapítása után, baranyai barangolásai során felfigyelt az ormánsági Bőköz értékeire, elhatározta, itt is létrehoz egy kulturális eseményt – de nem egy másik Kapolcsot, hanem a tájegység hagyományaihoz, ökoturisztikai sajátosságaihoz illeszkedő, műfaji sokszínűségre törekvő programsorozatot. Elképzeléseit mindenhol örömmel fogadták, a tájegység önkormányzatai, a megye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is szívesen nyújtott hozzá forrásokat, így a tervek gyorsan megvalósultak. Az első fesztivált szeptemberben tartották Bőköz három kis falvában – Kémesen, Szaporcán és Tésenfán – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjában. Varnus Xavér két koncertjének bevételét a szaporcai református templom XIX. századi Hammerlich orgonájának restaurálására ajánlották fel. A háromnapos fesztivált követően pedig a három falu iskolás gyerekeit látta vendégül a budapesti állatkert és a Nemzeti Színház. Nagy részük még soha nem járt a fővárosban.

Márta István három évig irányította sikerrel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t, de szíve nyugdíjba vonulását követően is Pécsen maradt: a polgármester kulturális főtanácsadójaként továbbra is aktívan alakítja a város egyre gazdagabb kulturális életét. Elképzelései között innovatív rendezvények elindítása épp – úgy szerepel, mint a régiek – például a POSZT – újragondolása.

A rajongásig szeretett Kapolcson is több terve van: a 27. életévébe lépő Művészetek Völgye szervezésében aktívan már nem vesz részt, de előkészítés alatt áll egy gyerekeknek szóló összművészeti projektje, amelyet – először kísérleti jelleggel – jövő júniusban szeretne létrehozni Kapolcska Program néven, középpontban a fiatal tehetségek felkutatásával. Ezenkívül archívumot hoztak létre a kapolcsi Molnárházban – az 1980 – as évek közepétől napjainkig fellelhető több ezer írásos és képi anyagot digitalizálják és kutathatóvá teszik –, valamint elindult a Malmok völgye elnevezésű turisztikai fejlesztés is, amelynek egyik attrakciója a rekonstruált és újra működővé tett Falumalom lehet.
A közel száz taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként a szakmai érdek képviselet és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése mellett jelenleg azon dolgozik, hogy a fesztiválokról megbízható, egzakt adatok álljanak rendelkezésre.

Úgy véli, ma már jóval nagyobb a kormányzati forrás – 2016-ban mintegy 4 milliárd forint – a fesztiválok támogatására, mint évekkel ezelőtt. Nagy előrelépésnek tartja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma és a Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes
Kollégiuma dönthet a támogatások egy részének kiosztásáról, egyedül a tervezhetőséggel vannak
még problémák. A szövetség sokéves lobbijának is eredménye, hogy a központi keretekből többségében értékes, színvonalas, önálló arculattal rendelkező fesztiválok részesülnek, valamint az is, hogy az ígéretek szerint idén csak a vidéki fesztiválok 500 millió forint kormányzati résztámogatást kapnak. Zeneszerzői munkássága sem látja kárát sokrétű tevékenységének, ezt bizonyítja legutóbbi Tér-Idő (Space-Time) című műve, valamint a Pécsi Balettnek Duda Bird címmel komponált darab.

Szakmai életútja:
Pályája során több mint 60 zeneművet írt. zenei vezetője volt a veszprémi Petőfi Színháznak, a nemzeti Színháznak, és 13 évig igazgatta az Új Színházat. Két évig a PoSzT művészeti vezetője. A kapolcsi Művészetek Völgye alapítója. 2012– 2015: a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, 2015-től polgármesteri kulturális főtanácsadó Pécsett. 2016-tól a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma kuratóriumi tagja.

------------

forrás: Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turimusban - kiadvány

a, növelés, vagy, nevelés, konferencia, programja, sikerrel, lezajlott, nővelés, vagy, nevelés, konferencia, őriszentpéteren, minősített, fesztiválok, minősített, fesztiválok, folklórfesztiválok, magyarországi, szövetsége, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, magyar, fesztivál, szövetség, közgyűlése, évadzáró, konferenciája, magyar, fesztivál, szövetség, elnökének, márta, isrvánnak, sajtóközleménye, magyar, fesztivál, szövetség, címe, megváltozott, magyar, fesztivál, szövetség, székhelye, megváltozott, debrecen, program, rendezvény, kiállítás, koncert, bemutató, kultúra

Levelezési cím: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6722 Szeged, Jósika u. 2.