| A mai napon, eddig 2011 megnyitás volt az oldalon.
Laudáció Ambrus Zoltánról

Utazás kiállítás
2013. 02. 28.

Tizenhét évvel ezelőtt a hazai turisztikai paletta nem volt olyan színes és fesztiváloktól nyüzsgő, mint manapság. Akkor, vagyis l997-ben született meg a Csabai Kolbászfesztivál ötlete az akkori megyei könyvtár igazgatójától. A fesztivál alapját egy valós, a békési tájhoz köthető hagyományos termék, a házi, de legalábbis kisüzemi készítésű csabai kolbász ihlette. Vagyis egy szokásrend, amely széles felületen érintkezik a város tradíciójával, gazdasági múltjával és jelenével. A fesztivál szülőatyja felismerte a rendezvényben rejlő közösségteremtő és összetartozást formáló erőt. Már az első fesztivál is sikerrel robbant be a köztudatba. A fesztivál szerkezeti alapkoncepciója azóta sem változott, mindvégig megtartotta arcát, egyéni jellegét.
Az első évben 1000 m2 jelentette a fesztivál helyszínét, mára ez a terület 10.000 m2.
1997-ben 15 000-en látogattak el a fesztiválra, 2012-ben 100 000-en! A gasztronómiai versenyek és bemutatók, a szórakoztató és művészeti kulturális programok száma négy nap alat elérte a 150-t.
A legnépszerűbb 500 asztalos kolbászkészítő versenyen túl a színvonalas programok biztosítják a látogatók kulturális igényeinek kiszolgálását.
A fesztivál népszerűségét igazolja, hogy 2012-ben már 55, 3 % volt a visszatérő vendégek száma .
A látogatók az ország minden részéből - Budapesttel együtt 110 településről – érkeztek, érkeznek  Békéscsabára. A külföldi látogatók zöme Szlovákiából és Romániából jön, de egyre több a szerb, cseh, német, lengyel, finn és ukrán vendég is. És, ami fontos, a külföldiek 100 %-a nyilatkozott úgy, hogy kizárólag a Csabai Kolbászfesztivál miatt érkezett Magyarországra.
Békéscsaba és Békés megye kereskedelmi szálláshelyei már 10 éve 100 %- osan megteltek a fesztiváli hétvégén.
Jelentős gazdaság-élénkítő előrelépésnek tudható be – többek között -  hogy a  Csabahús Zrt. hatalmas fejlesztést valósíthatott meg, és az évek során 11 kistermelő nyitotta meg kolbászkészítő kisüzemét.

A Csabai Kolbászfesztivál igazgatója a kezdetektől fontosnak tartotta a turisztikai szakma jelenlétét a fesztiválon és a fesztivál jelenlétét hazai és külföldi turisztikai rendezvényeken. A hazai fesztiválokkal való szakmai kapcsolattartásnak aktív szereplője volt úgy is, mint a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségi tagja.

Végezetül elmondható, hogy nem csak a Csabai Kolbász, de Békéscsaba is nagy versenyelőnyre tett szert a hazai kulturális-turisztikai palettán a Csabai Kolbászfesztivál okán.

Gratulálunk Ambrus Zoltánnak ahhoz a szakmai felkészültséghez és kitartó munkához, amellyel a Csabai Kolbászfesztivált nemzetközi sikerre vitte!

2012-ben – első alkalommal - A Magyar Fesztivál Szövetség AMBRUS ZOLTÁNT választotta „AZ ÉV FESZTIVÁLSZERVEZŐJÉNEK”.

2012 Ambrus Zoltán, rendezvények debrecen, programok debrecen, debrecen kiállítások, debrecen színház, moziműsor debrecen, családi programok debrecen, aktuális programok debrecen, hétvégi programok debrecen

Levelezési cím: 1056 Budapest, Váci utca 78-80.

6722 Szeged, Jósika u. 2.